flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Випив пива після ДТП: 20400 грн штрафу і 3 роки без водійських прав, – рішення суду щодо правопорушника

30 червня 2020, 09:18

20400 грн штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки. Таку постанову виніс Корольовський районний суд м. Житомира щодо 25-річного житомирянина.

Чоловіка визнали винним за частиною 4 статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення — вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліціянта, до проведення уповноваженою особою медичного огляду з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують його увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого огляду.
У травні чоловік керуючи автівкою, не дотримався бокового інтервалу під час об’їзду перешкоди та здійснив наїзд на припарковане авто марки «Renault Clio». Після автопригоди, поїхав додому. Після чого випив пиво, до проведення уповноваженою особою огляду на стан сп’яніння.

Як пояснив чоловік у суді, їхав із роботи додому, був втомлений. Допустив наїзд на припаркований автомобіль, зупинився, включив «аварійку», простояв близько двох хвилин, ніхто до автомобіля не вийшов, тому він поїхав. Працівників поліції не викликав. По приїзду додому припаркував свій автомобіль у дворі будинку, після чого випив пляшку пива. Пояснив тим, що вперше допустив ДТП, розгубився, нервував, поїхав із місця події, тому і випив. Про те, що вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю до проведення спеціалістом медичного огляду з метою встановлення стану сп’яніння є правопорушенням, передбаченого частиною 4 статті 130 КУпАП, він не знав.

Коли заспокоївся, вирішив повернутися на місце ДТП. На місці вже працювала поліція, працівники вже склали відносно нього три адміністративні протоколи.
Суд врахував обставини справи, характер правопорушення, особу правопорушника, із врахуванням пояснень свідків, суд прийшов до висновку, щодо чоловіка застосувати адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 20400 гривень, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки. Також судом стягнуто з правопорушника судовий збір у розмірі 420 грн 40 коп.

Прессекретар