flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про безперешкодний доступ до суду людям з інвалідністю

18 червня 2020, 14:08

Відповідно до положень статті 3 Конституції України – людина, її життя і здоров’я, недоторканність та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

На підставі частини 3 статті 7 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судова система має забезпечувати доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією та законами України. Це, зокрема, стосується й безперешкодного доступу до приміщень судів осіб з обмеженими фізичними можливостями, громадян похилого віку, інших маломобільних груп населення.

Із метою доступності людям з інвалідністю до правосуддя Корольовським районним судом м. Житомира вживаються відповідні заходи.

З урахуванням потреб людей з інвалідністю вхід до суду облаштований відповідно до вимог державних будівельних норм пандусом із поручнями та кнопкою виклику персоналу, що дає можливість забезпечити зручний доступ до вікна прийняття та видачі документів.

  

За фінансового сприяння для забезпечення безперешкодного доступу осіб із вадами зору до приміщення суду та орієнтування їх у просторі цими днями у приміщенні суду встановлено таблички з нумерацією та найменуваннями кабінетів, з продубльованою інформацією рельєфно-крапковим шрифтом (шрифтом Брайля) на відповідній табличці. Також раніше було облаштовано санітарну кімнату для зручності людей з інвалідністю.

 

Корольовський районний суд м. Житомира прагне створити сприятливі умови, які дадуть можливість людям з інвалідністю ефективно реалізовувати свої права та свободи людини і громадянина.

Прессекретар