flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд притягнув до відповідальності матір за неналежне виконання батьківських обов’язків

26 грудня 2019, 10:55

Корольовський районний суд м. Житомира застосував до 34-річної місцевої жительки адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 1700 гривень, за неналежне виконання своїх батьківських обов’язків.

Як зазначено в постанові суду, протокол про адміністративне правопорушення на жінку було складено в жовтні цього року за те, що вона неналежно виконувала свої батьківські обов’язки стосовно 12-річного сина, який штовхнув іншого хлопця від чого той впав, і перебував на лікуванні в лікарні (в дитини відняло ноги).

Відповідальність за неналежне виконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей передбачене частиною 2 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, де визначено, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відтак, за наведених у постанові обставин, суд дійшов висновку, що вина жінки доведена належними доказами, в її діях вбачається склад адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 184 КУпАП, в зв’язку з чим необхідно застосувати адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 1700 гривень.

Консультант суду (із забезпечення зв’язків із ЗМІ)