flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконавчі документи тепер можна надіслати через Е-суд

02 вересня 2024, 14:57

В Електронному суді реалізовано сервіс надсилання сторонам електронних виконавчих документів, а також можливості їх пред’явлення до виконання в електронній формі.

Виконавчий документ, сформований в автоматизованій системі документообігу суду та переведений у стан «Оригінал», автоматично надсилається до Е-кабінету стягувача та боржника. Користувачу підсистеми Електронний суд надходить повідомлення, також повідомлення дублюється на електронну поштову скриньку, зазначену в профілі користувача Е-суду.

Водночас в електронні кабінети ЄСІТС додано новий пункт меню «Документи ВП», у якому відображається реєстр документів виконавчого провадження, що були надіслані з автоматизованої системи виконавчих проваджень. Перелік документів представлений у форматі таблиці з такими даними:

 

 

  1. Номер виконавчого провадження
  2. Номер постанови
  3. Дата постанови
  4. Назва постанови
  5. Стан провадження
  6. Дата надходження документу до ЕС
  7. Сума заборгованості в гривнях
  8. Назва виконавця/ДВС
  9. Моя роль
  10. ВД (посилання на виконавчий документ)

У вікні перегляду виконавчого документа над текстом документа розміщено кнопки, які дозволяють перевірити КЕП, завантажити документ з файлом підпису у форматі .zip та відкрити документ на весь екран в окремому вікні браузера.

Учасникам процесу важливо враховувати, що сторона, до електронного кабінету якої будуть направлені документи виконавчого провадження, вважатиметься такою, що належним чином повідомлена про винесення виконавцем відповідної постанови.

! Варто зауважити, документи виконавчого провадження можуть бути надіслані додатково, на підставі письмового звернення таких осіб за їхніми адресами, зазначеними у виконавчому документі.

Для боржника доступна можливість онлайн сплати виконавчих документів у випадках, коли стягувач державна установа за реквізитами, зазначеними у виконавчому документі. Якщо суд виніс рішення про стягнення судового збору та штрафу одним документом, записів про стягнення буде відображено два: для кожного коду класифікації доходів бюджету окремо.

Водночас для стягувача доступна можливість онлайн подання на виконання документів типу ухвала, постанова з встановленою відміткою дата набрання законної сили або виконавчих листів до автоматизованої системи виконавчих проваджень.

Сервіс розроблено завдяки співпраці Мін’юсту з ДП «Національні інформаційні системи», Державною судовою адміністрацією України та ДП «Інформаційні судові системи».