flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як користуватися Єдиним державним реєстром судових рішень (ЄДРСР)

20 березня 2024, 15:06

Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР) –  це державна інформаційна система, що входить до складу Єдиної судової інформаційної системи і забезпечує збирання, реєстрацію, накопичення, зберігання, захист, пошук та перегляд. Особливості ЄДРСР: відкритий, безоплатний та цілодобовий доступ.

У 2005 році Верховною Радою був прийнятий Закон України «Про доступ до судових рішень» та затверджено Вищою радою правосуддя  Порядок ведення ЄДРСР згідно з якими, усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім тих, які містять інформацію, що є державною таємницею.

Даний Реєстр має загальний та повний доступ.

Загальний доступ – доступ до знеособлених судових рішень і окремих думок суддів. Знеособлені судові рішення та окремі думки суддів в ЄДРСР стають доступними для загального ознайомлення не пізніше наступного робочого дня після завершення їх оброблення та знеособлення, яке триває до 3 робочих днів з моменту їх надходження до ЄДРСР. Загальний доступ до судових рішень на офіційному вебпорталі судової влади України забезпечується згідно ст. 7 Закону України «Про доступ до судових рішень». Для реалізації права доступу до судових рішень та окремих думок суддів, внесених до ЄДРСР, неавторизованим користувачам надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та видрукування судового рішення або його частини з дотриманням вимог Порядку ведення ЄДРСР. Авторизованим користувачам можуть додатково надаватися інші можливості роботи з образами інформаційних ресурсів Реєстру.

Повний доступ до судових рішень – доступ до незнеособлених судових рішень і окремих думок суддів. Право на повний доступ до судових рішень і окремих думок суддів у Реєстрі мають посадові чи службові особи, визначені Порядком ведення ЄДРСР. Важливо відзначити, що для отримання повного доступу необхідно:

  • мати законодавчо визначені для цього підстави;
  • звернутися до Вищої ради правосуддя на підставі пункту 13 частини першої статті 3 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" з проханням щодо внесення змін до Порядку в частині розширення переліку суб’єктів, які мають право на повний доступ до Реєстру.

Повний доступ до інформаційних ресурсів ЄДРСР надається: суддям, працівникам апаратів судів, членам Вищої ради правосуддя та уповноваженим працівникам секретаріату Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, уповноваженим особам Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, Офісу Президента України, що здійснюють підготовку матеріалів до розгляду Комісією при Президентові України у питаннях помилування, Офісу Генерального прокурора, Міністерства оборони України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Служби зовнішньої розвідки України, Бюро економічної безпеки України, ДСА України та її територіальних органів, працівникам адміністратора.

Завдяки взаємодії між ЄДРСР та Єдиним державним вебпорталом електронних послуг «Портал Дія», яка здійснюється на безоплатній основі. Фізична особа за допомогою засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Портал Дія» може сформувати запит на отримання електронного примірника судового рішення про встановлення факту народження дитини, яке набрало законної сили або підлягає негайному виконанню з ЄДРСР.

У текстах всіх рішень суду, які відкриті для загального доступу, не вказуються наступні відомості:

  • місце проживання або перебування фізичних осіб із зазначенням адреси, номери телефонів чи інших засобів зв’язку, адреси електронної пошти, ідентифікаційні номери, реквізити документів, що посвідчують особу, унікальні номери запису в єдиному Державному демографічному реєстрі;
  • реєстраційні номери транспортних засобів;
  • номери банківських рахунків, номери платіжних карток;
  • інформація, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувалися у закритому судовому засіданні;
  • інші відомості, що дають можливість ідентифікувати фізичну особу.

Дані що не відображаються у рішенні суду, замінюються літерними або цифровими позначеннями.

Для швидкого пошуку і перегляду справ у ЄДРСР необхідно вводити запит за такими параметрами:

  • по точній фразі- виконується за допомогою взяття у подвійні лапки («») точної фрази; якщо ви не знаєте повний номер справи у цьому випадку, замість невідомого вам номеру (літери) у поле пошуку можна ввести знак питання (?);
  • по основній частині пошукового слова, реалізовується за допомогою знаку зірочки (*);
  • одного з декількох пошукових слів;
  • за декількома пошуковими фразами;
  • з виключенням окремих;
  • з обов’язковим включенням потрібного;
  • коли виключаємо певне слово, для того щоб результат не містив певного слова в знайдених документах, перед цим словом треба ставити знак мінус (—);
  • комбінований пошук.

Також, можливо здійснювати пошук за іншими параметрами:

  • судової установи та судді;
  • судової справи та судового рішення.
  • можливість знаходити по декількох параметрах одночасно, при пошуку за розширеними параметрами не треба вводити дані у всі поля параметрів.

Важливо! Доступ до Реєстру здійснюється в тестовому (обмеженому) режимі. Для запобігання загрозам життю і здоров'ю суддів та учасників судового процесу, а також у разі виявлення ознак кіберзагрози, доступ до Реєстру або окремих документів у ньому може бути обмежено.

 

Пресслужба.