flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок подання заяви,клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

28 лютого 2024, 12:14

   Відеоконференція – це телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії двох або більше віддалених учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо- та відеоінформацією в реальному масштабі часу з урахуванням керуючих даних.

  Згідно з  ч. 1 ст. 336 Кримінально процесуального кодексу України ( далі КПК України), учасники справи мають право брати участь у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), за умови наявності у суді відповідної технічної можливості.

   Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в системі -vkz.court.gov.ua або іншої на вибір учасника, перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції системою.

   Учасник справи може подати клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (ч. 2 ст. 336 КПК України). У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Також, у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції потрібно зазначити обставини, на підставі яких учасник просить суд задовольнити клопотання та обов’язково додати докази, якими обґрунтовується неможливість прибуття до суду. Клопотання потрібно скріпити електронним підписом.

   Важливо зазначити, учасник справ може подати заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.  Таку заяву можна видрукуват із сайту Корольовського районного суду м. Житомира  - https://kl.zt.court.gov.ua/sud0609/ та заповнити свої дані або ж оформити таку заявку безпосередньо в суді.

   Заява подається до суду та надсилається іншим учасникам справи в порядку, визначеному процесуальним законодавством, дозволеними засобами зв'язку. Заява учасника про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду в день її надходження до суду підлягає реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду та передається відповідному головуючому судді.

   Головуючий суддя постановлює ухвалу про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості, наявність обладнання та можливість його використання у визначений день і час та інформує про це секретаря судового засідання (ч.2 ст.336 КПК України).

  Секретар судового засідання інформує учасника справи засобами телефонного зв'язку, електронної пошти, вказаними в заяві, щодо технічної можливості проведення засідання в режимі відеоконференції або відсутності такої можливості.

   Про відмову або задоволення клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції суддя постановляє ухвалу. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов’язаний організувати її виконання та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

   Згідно з ч. 7 та  ч. 8 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов’язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав ухвалу про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.   

   Щоб взяти участь у судовому засіданні дистанційно через програму vkz.court.gov.ua  у день судового засідання його учасник повинен:

  • за 10 хвилин до початку судового засідання авторизуватись у системі;
  • активувати технічні засоби – мікрофони, навушники;
  • очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі у ньому;
  • якщо потрібна конференція ще не розпочалася, необхідно очікувати на запрошення від організатора на сторінці  vkz.court.gov.ua або якщо триває конференція, в якій учасник приймає участь, необхідно знайти її в переліку та натиснути кнопку «Увійти до конференції»;
  • перевірку здійснення судом запрошення/виклику учасника справи для його участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду можливо виконати через розділ «мої конференції» підсистеми відеоконференцзв’язку;
  • на початку відео конференції показати свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу (ч.4 ст 336 КПК України);
  • ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

 

Пресслужба