flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Почали функціонувати підсистеми (модулі) ЄСІТС

07 жовтня 2021, 11:27

З 5 жовтня 2021 року, в Україні офіційно почали функціонувати 3 підсистеми (модулі) ЄСІТС:

- «Електронний кабінет»

- «Електронний суд»

- підсистема відеоконференцзв’язку.

Використання підсистем (модулів) ЄСІТС здійснюється відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року №1845/0/15-21, та нормами процесуального законодавства, що регулюють порядок вчинення таких дій після початку функціонування відповідних підсистем (модулів) ЄСІТС.

Відповідно до вимог чинного процесуального законодавства зареєструвати офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку протягом 30 днів із дня початку її функціонування мають: адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки. 

Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

Процедура реєстрації Електронного кабінету здійснюється виключно з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП), однак не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

З інструкціями та рекомендаціями з приводу реєстрації в ЄСІТС можна ознайомитися за посиланням: https://wiki.court.gov.ua

Шановні учасники судових проваджень, враховуйте вимоги законодавства у сфері електронного документообігу та подаючи до суду документи в електронній формі забезпечуйте підписання КЕП як власне відповідних заяв, скарг, клопотань, так і підписання в аналогічний спосіб доданих документів, що містяться у прикріплених до звернень файлах.

Додавайте до поданих в електронній формі документів докази перевірки відповідних файлів на наявність КЕП (до прикладу, протокол створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису), адже це спростить вирішення технічних і процесуальних питань щодо відповідного звернення.

Акцентуємо окрему увагу на зміни: апеляційна скарга в цивільних та адміністративних справах подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст. 355 ЦПК України, ст. 297 КАС України).

 Пресслужба