flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День пам’яті та примирення й День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

07 травня 2021, 09:42

Завтра 8 травня у державі відзначають День пам'яті та примирення (пам'яті жертв Другої світової війни, та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни). «День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» встановлено як державне свято внаслідок ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України проєкту закону № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років» у рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні офіційно відзначають 9 травня, розпочинаючи зі 2016-го року. Це свято прийшло на заміну радянському –  «День Перемоги», яке відзначали в СРСР, а потім в Україні до 2015 року включно.

Таким чином, в Україні про трагічні події Другої світової війни згадують як 8, в День пам'яті та примирення, так і 9 травня, в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 

Високо шануємо подвиг Українського народу в Другій світовій війні. У ці дні та завжди пам'ятаємо всіх, хто віддав найцінніше – своє життя – заради живих, заради добробуту і щастя майбутніх поколінь.

Висловлюємо глибоку шану учасникам тих подій, які на своїх плечах винесли тягар воєнних років та підняли країну з руїн у післявоєнні часи.

Мирного неба всім нам!

 

Ми пам’ятаємо!

З глибокою повагою

керівництво та колектив

Корольовського районного суду м. Житомира