flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інклюзія у судах

04 березня 2019, 12:32

01 березня у приміщенні Житомирського апеляційного суду відбувся семінар-тренінг на тему «Інклюзивний суд: основні поняття і шляхи розвитку». 

Такий семінар проводиться у рамках циклу семінарських занять та тренінгів для суддів, працівників апаратів судів та працівників територіальних управлінь Державної судової адміністрації України з питань забезпечення безбар’єрного доступу з людьми з інвалідністю, їх правового статусу.

Організаторами цього заходу є Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів», громадська організація «Інститут судового менеджменту» та Всеукраїнське громадське об’єднання  «Національна асамблея людей з інвалідністю України».

Із вступним словом до учасників звернувся Голова Житомирського апеляційного суду Юрій Жизнєвський, який зазначив: «Соціальна значимість створення умов для забезпечення до правосуддя людей з інвалідністю, що є основним елементом визнання рівності прав на їх повноцінне життя у  суспільстві. Суди створюють всі можливі передумови, зручності для перебування в судах людей із інвалідністю. Але зауважу, що суди виходять із матеріальних можливостей кожної із установ».

Також у ході зустрічі виступив начальник Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Василь Морей. Він зауважив: «На сьогодні всі місцеві загальні суди обладнано кнопками виклику. Також за ці роки відповідно до державних будівельних  норм   пандусами обладнано 17 приміщень судів із 25 можливих».

Заступник начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України в м. Києва Наталія Чумак розкрила підпитання заходу щодо правового статусу людини з інвалідністю. Доступ до правосуддя як суспільного блага. Також було окреслено головні норми етики спілкування – навички для працівника суду. «Головною нашою із Вами задачею не залишатися байдужими», - зауважила спікер Наталія Чумак.

У другому блоці семінару, присутні в залі заслухали тренера, експерта з питань доступу до правосуддя людей з інвалідністю Олега  Полозюка, який окреслив шляхи побудови інклюзивного суду. Доступність суду – транспортна, інформаційна архітектурна.

Присутні в залі мали можливість переглянути надихаючі відео, як люди з інвалідністю щодня долають перешкоди, які трапляються із ними, у зв’язку з виконанням тих чи інших життєвих потреб.

Захід пройшов під гаслом: «Інвалідність не обмежує, обмежує дискримінація».

Такі семінари являються одним із кроків на розвитку до правового суспільства. У ході обговорень присутні обговорили та погодилися, що інклюзивний суд – це один із напрямів у розвитку до цивілізованого правового суспільства.

 

 

Консультант суду( із

забезпечення зв’язків із ЗМІ)