flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок раніше судимому чоловікові, який на шлях виправлення не став та знову вчинив ряд умисних злочинів проти життя та здоров’я осіб та проти власності.

21 лютого 2023, 12:27

У відкритому судовому засіданні в залі Корольовського районного суду м. Житомира 17 лютого 2023 року було ухвалено вирок суду по обвинуваченню громадянина України у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  ч.1 ст.121, ч.4 ст.187, ч.2 ст.15 п.п.1,6,13 ч.2 ст.115 КК України.

В ході судового розгляду встановлено, що в травні 2019р. обвинувачений діяв з прямим умислом на позбавлення життя потерпілої особи,  а потім її сина, та з прямим умислом на вчинення розбою з кваліфікуючими ознаками. Так, застосований для нанесення тілесних ушкоджень ніж та заподіяння шкоди у вигляді закінченого замаху на позбавлення життя при нанесенні одного удару в область живота і 4 ударів в грудну клітину жінці, 1941р.н., та шести ударів  в область грудної клітки та черевної порожнини її сину під час розбійного нападу були для обвинуваченого завідомо такими, що потягнуть смерть потерпілих. Потерпілі в момент нападу і спричинення ушкоджень знаходились в своєму домоволодінні, і дозволу обвинуваченому зайти в будинок не надавали, обвинувачений в свою чергу потрапив до будинку потерпілих не попереджаючи.

На переконання суду раніше судимий за умисне вбивство та розбій обвинувачений діяв з прямим умислом на позбавлення життя двох потерпілих з корисливих мотивів, проникши у житло.

Епізод спричинення саме обвинуваченим тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння, двом потерпілим в травні 2019 року за інкримінуємих обставин, обвинуваченим визнаний повністю.  Такого висновку про доведеність вини колегія суддів дійшла і з урахуванням детального аналізу всіх відеозаписів, маршруту пересування обвинуваченого та потерпілих, аналізу показань свідків.

Установивши в порядку статті 91 КПК України обставини, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні, належність та допустимість доказів, колегія суддів прийшла до твердого переконання про доведеність поза розумним сумнівом вини обвинуваченого у вчиненні даних кримінальних правопорушень. Умисні дії суд кваліфікував за ч.1 ст.121 КК України, як умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, які є небезпечними для життя в момент заподіяння; за ч. 4 ст. 187 КК України, як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаному із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, поєднаному із проникненням у житло (розбій), особою, яка раніше вчинила розбій; за ч.2 ст.15 п.п. 1,6,13 ч.2 ст.115 КК України, як закінчений замах на умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (вбивство), двох осіб, з корисливих мотивів, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство.

Вироком суду громадянина України визнано винуватим у вчиненні  кримінальних правопорушень та за сукупністю злочинів призначено йому остаточне покарання у вигляді  13 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна.

Цивільні позови потерпілих вирішено задовольнити частково. Стягнуто з обвинуваченого на користь потерпілих 20000 (двадцять тисяч) та 15000 (п’ятнадцять тисяч) грн моральної шкоди, заподіяної злочином, відповідно.

Наразі вирок не набрав законної сили, він може бути оскаржений до Житомирського апеляційного суду.

 

  Пресслужба